Over RSG

Geschiedenis

RSG-Safety is opgericht in 1996 door enkele vrienden met een achtergrond bij de Groninger Reddingsbrigade. Het doel van de organisatie was het organiseren van activiteiten en evenementen met een raakvlak met de (water)hulpverlening.

De eerste activiteit van RSG-Safety was het organiseren van de Voorjaarssurvival in 1997. Hoewel de Voorjaarssurvival heel veel mensen een hele leuke dag heeft bezorgd bleek de tocht toch niet van het niveau en de moeilijkheidsgraad die de meer doorgewinterde survivalsporters verwachtten. De organisatie heeft zich daarom vrij snel gericht op andere activiteiten.

In West-Zeeuws-Vlaanderen was de plaatselijke Reddingsbrigade enkele jaren daarvoor gestopt met het organiseren van de strandbewaking en in overleg is toen besloten dat RSG-Safety vanaf de zomer van 1997 de strandbewaking zou gaan organiseren.

Wat is er veranderd?

Het takenpakket is in de loop van de jaren telkens verder uitgebreid en omvat nu onder andere de werving van de strandwachten, opleidingen, verzorgen van rijdend en varend materieel en logistiek en bevoorrading van de strandposten.

Na enkele gemeentelijke herindelingen zijn alle gemeentes uit West-Zeeuws-Vlaanderen uiteindelijk samengegaan tot de nieuwe gemeente Sluis en RSG-Safety verzorgt nu de strandbewaking voor het gehele strand van deze gemeente.

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. “

Uit de oude doos...

Enthousiast geworden?

Even voorstellen: Anton Mekkering

Wie ben je?

Vanaf 1996 ben ik als bestuurslid en medeoprichter actief bij RSG-Safety. Daarvoor was ik al geruime tijd actief bij de Groninger Reddingsbrigade en als strandwacht op verschillende plaatsen langs de Nederlandse kust. Het was dan ook geen moeilijke stap om samen met vrienden een nieuw avontuur te beginnen en RSG-Safety op te richten. We hebben ons met een heleboel leuke activiteiten en projecten bezig gehouden maar mijn grote passie is toch steeds de strandbewaking gebleven.

In de loop van de jaren is er veel veranderd op het strand. Er zijn diverse taken bijgekomen en de strandbewaking is nu een heel stuk professioneler dan in de beginjaren. Mijn persoonlijk doelstelling is altijd geweest om ieder seizoen een verbetering door te voeren, soms groot, soms wat kleiner en ook nu blijf ik hier steeds aan werken.

Wat motiveert je?

Door de ontwikkeling van de organisatie ben ik me steeds meer met taken achter de schermen bezig gaan houden maar ik vind het belangrijk om toch ook zelf nog steeds actief te blijven op het strand. Gelukkig is hiervoor altijd voldoende gelegenheid bij oefeningen en opleidingen maar ook in de gewone dagelijkse taken als strandwacht.

De strandbewaking is voor mij niet alleen een fantastische manier om de zomer door te brengen maar het heeft ook een hoop mooie verhalen en vrienden voor het leven gebracht. Ik kan het daarom ook aan iedereen aanraden om je aan te sluiten bij ons team.

Verhalen van onze lifeguards

De camping

Wij verblijven tijdens het seizoen op een camping in Cadzand dorp. Hier slapen we in tenten, caravans of vouwwagens. Er wordt verwacht dat je dit zelf meeneemt. In de avonden koken en eten we samen in een grote gezamenlijke tent.

Er wordt regelmatig een leuke groepsactiviteit georganiseerd door de strandwachten zelf. Dit is erg gezellig en goed voor de teamvorming!

De camping

Groepsactiviteiten

Oefeningen

De woensdagavond in het seizoen is onze vaste oefenavond. We oefenen dan onder andere EHBO casussen, communicatievaardigheden, het goed leiding kunnen geven, zoekacties of vaar- en rijtechnische skills. Ook oefenen we met externe partijen. Denk aan de lokale zeil- of kitesurfschool, de KNRM of de Ambulancedienst.

Hieronder zijn een aantal foto’s te zien van deze oefeningen:

NOODGEVAL?

Bel ons noodnummer:

Post niet bereikbaar?

Voor algemene opmerkingen, observaties of vragen belt u naar:

NOODGEVAL? KLIK HIER

Volg ons: